Logo BIP Logo ePUAP
Biuletyn Informacji Publicznej
herb jednostki
Urząd Miejski w Moryniu
System eBoi

eBoi
Jak załatwić sprawę?

Wytyczne Zachodniopomoskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Szczecinie dotyczące okazjonalnej sprzedaży żywności na imprezach okolicznościowych typu jarmarki, kiermasze szkolne, parafialne itp.

WYTYCZNE

dotyczące okazjonalnej sprzedaży żywności na imprezach okolicznościowych typu jarmarki, kiermasze szkolne, parafialne itp.

 

Osoby, które przygotowują, przechowują i podają żywność sporadycznie i na małą skalę np. na jarmarkach szkolnych, kościelnych, wiejskich i w innych sytuacjach, takich jak zorganizowane akcje dobroczynne, gdzie żywność przygotowywana jest „od czasu do czasu” bezwzględnie muszą zapewnić higieniczną sprzedaż:

  • posiadać czystą i kompletną odzież ochronną;
  • w stosownych przypadkach osłonięte włosy;
  • rękawiczki jednorazowego użycia;
  • przechowywać żywność wymagającą warunków chłodniczych w odpowiednich urządzeniach;
  • eksponowaną żywność osłaniać przed zanieczyszczeniami wtórnymi i niesprzyjającymi warunkami atmosferycznymi;
  • zapewnić dostęp do toalety oraz wody i środków do dezynfekcji rąk, sprzętów, powierzchni itp.;
  • zapewnić rozdział środków spożywanych gotowych do spożycia od produktów surowych, a więc przestrzegać zasad dobrej praktyki higienicznej, które są podstawą spełnienia wymagań higienicznych.

NALEŻY PAMIĘTAĆ

  • produkty przygotowane w celu sprzedaży w trakcie tego typu imprez muszą być bezpieczne dla zdrowia i życia konsumentów
  • odpowiedzialność za ich jakość zdrowotną ponoszą osoby oferujące taką żywność.

 

PODSUMOWUJĄC

Sprzedawca – producent (nie będący przedsiębiorcą w rozumieniu ustawy prawo przedsiębiorców) żywności na festynach, jarmarkach nie ma obowiązku posiadania dokumentacji lekarskiej, jednakże ponosi pełną on odpowiedzialność za jakość zdrowotną i sensoryczną produkowanego, wprowadzanego do obrotu środka spożywczego.

Działania takie jak: okazjonalne przygotowywanie, przechowywanie i podawanie żywności przez prywatne osoby (np. rodziców uczniów, wolontariuszy, parafian) w trakcie imprezy (tj. jarmarki szkolne, świąteczne w szkołach, w parafiach) nie są objęte przepisami prawa żywnościowego.

 

IMPREZY MASOWE

Wszelka produkcja i sprzedaż powtarzająca się cyklicznie na imprezach tzw. „masowych” typu np. jarmarki Świąteczne, regaty, Dni Morza, na których do obrotu handlowego wprowadzana jest żywność przez producentów/sprzedawców/osoby prywatne niedziałających pod patronatem np. szkoły, parafii, gminy podlega przepisom prawa żywnościowego, wymaga zatwierdzenia Państwowego Inspektora Sanitarnego.

Załączniki do pobrania

Pobierz Rozpakuj
Pobierz spakowane pliki Rozpakuj pliki i pobierz

Metadane - wyciąg z rejestru zmian

Akcja Osoba Data
Dodanie dokumentu: Maciej Molenda 14-12-2018 09:22
Osoba, która wytworzyła informację lub odpowiada za treść informacji: 14-12-2018
Ostatnia aktualizacja: Maciej Molenda 14-12-2018 09:24